20 ημέρες με το Wind

Πέρασαν 20 ημέρες που «παίζω» με το καινούργιο μου «παιχνίδι«. Καιρός είναι λοιπόν για μια -ο θεός να την κάνει- παρουσίαση.

Out of the box

Η αίσθηση που σου αφήνει όταν το πιάνεις στα χέρια σου είναι ότι είναι «στιβαρό» και καλής κατασκευής. Βέβαια είναι όλο από πλαστικό αλλά αρκετά προσεγμένο.

Στη συσκευασία είναι ο φορτιστής, μια θήκη απομίμηση δέρματος (στο μαύρο Wind ήταν άσπρου χρώματος), διάφορα εγχειρίδια οδηγιών, ένα CD με drivers και ένα Recovery DVD.

Για καλωσόρισμα του έβαλα ένα δεύτερο module μνήμης για να φτάσει τα 2Gb.

Με το που το βγάζεις από το κουτί θέλει περίπου 40 λεπτά (αν θυμάμαι καλά) για να εγκαταστήσει το λειτουργικό του (Windows XP Home SP2).  Το άφησα να εγκατασταθεί και αμέσως μετά το έβγαλα :).

Ετοίμασα με το n-lite μια «μαζεμένη» εγκατάσταση Windows XP Professional για να την εγκαταστήσω. Ήταν η πρώτη μου φορά και δυστυχώς απέτυχα γιατί έβγαλα κατά λάθος την Ελληνική γλώσσα. Επίσης απέτυχα να περάσω αυτόματα κάποια προγράμματα (antivirus κλπ)

Με τη δεύτερη όλα πήγαν ρολόι και αφού εγκατέστησα τα εργαλεία που παρέχει η MSI (τα οποία εκτός από το System control manager δεν πολυχρειάζονται) έβαλα τα απαραίτητα (Firefox, Antivir, Foxit Reader, K-lite Codec pack, QT-lite, Pidgin, Terracopy, PDFSuite 995, VLC, Skype).

Πρώτες εντυπώσεις

Από την ώρα που πατάς το κουμπί μέχρι το Login screen περνάνε 30 δευτερόλεπτα και μετά θέλει άλλα 10-12 για να είναι πλήρως λειτουργικό.

Η ανάλυση 1024Χ600 είναι μικρότερη από ότι έχω συνηθίσει, αλλά το σερφάρισμα γίνεται άνετα γιατί οι περισσότερες ιστοσελίδες χωράνε σε πλάτος. Μικρότερο μέγεθος μάλλον θα μου ήταν κουραστικό.

Η οθόνη είναι αρκετά φωτεινή και το πληκτρολόγιο μετά την αρχική περίοδο προσαρμογής είναι ικανοποιητικό και σε μέγεθος αλλά και σε αίσθηση. Το touchpad είναι αντίστοιχα μικρό αλλά πολύ καλό στην απόκριση. Το «μονό» κουμπί (πατώντας στη μια άκρη είναι αριστερό και στην άλλη άκρη δεξί κλικ) που έχει θέλει λίγη εξάσκηση αλλά εγώ δεν το χρησιμοποιώ σχεδόν ποτέ για απλό κλικ οπότε δεν με ενοχλεί. Το πληκτρολόγιο έχει επίσης και το κουμπί για δεξί κλικ οπότε γενικά δεν το θεωρώ πρόβλημα.

Η κάμερα είναι μάλλον τυπική του είδους χωρίς πολλά «κομφόρ» απλά κάνει τη δουλειά της. Σε βιντεοκλήση που έκανα με το Skype το Wind δε «μάσησε’ καθόλου.

Το μοναδικό πραγματικά μελανό σημείο είναι τα ηχεία (και ίσως γενικότερα το υποσύστημα ήχου). Ο ήχος από τα ηχεία είναι χάλια, ενώ από τα ακουστικά δεν είναι δυνατός.

Επίσης αρκετά συχνά ακούγεται ένα «κλικ» από τον δίσκο, όχι δυνατό αλλά παρατηρίσιμο. Από ότι διάβασα είναι φυσιολογικό φαινόμενο αλλά και λίγο εκνευριστικό.

Χρήση

Στη καθημερινή χρήση το Wind είναι ένας πολύ καλός σύντροφος. Με βάρος κοντά στο  1 κιλό το κουβαλάς παντού (ναι παντού). Tο μέγεθος του είναι τέτοιο που μπορείς να το κρατάς με το ένα χέρι και να το χειρίζεσαι με το άλλο.

Όπως όλα τα backlit σε πολύ φωτεινούς χώρους (πχ παραλία) έχει ένα μικρό πρόβλημα αλλά σε όλα τα άλλα παίρνει άριστα. Η αυτονομία με απλή χρήση, μεσαία φωτεινότητα και WIFI κυμαίνεται στις 2 ώρες. Benchmark και λοιπά δεν του έτρεξα αλλά προφανώς οι επιδόσεις του είναι παρόμοιες με όσα «μικρά» φοράνε τον ίδιο επεξεργαστή.

Παρατηρήσεις

Ο ανεμιστήρας δεν σταματάει σχεδόν ποτέ και κάποιες μετρήσεις θερμοκρασίας που πήρα έδειξαν 70 βαθμούς σε idle. Θα παρακολουθήσω το θέμα για να βρω θερμοκρασίες από άλλα μηχανάκια με Atom και αν χρειαστεί θα του περάσω καινούργια θερμοαγώγιμη πάστα.

Edit

Ο ανεμιστήρας που δουλεύει συνέχεια είναι σε χαμηλές στροφές και δεν ακούγεται καθόλου. Απλά καταλαβαίνει τη ροή του αέρα από τις τρύπες εξαερισμού.

Κατάλαβα τη διαφορά όταν έκανα αναβάθμιση στο BIOS και τότε άρχισε να δουλεύει στο φουλ.

4 Σχόλια

  1. Σε περίπτωση, λέμε τώρα, που θελήσεις να παίξεις με linux, ο θόρυβος του δίσκου αντιμετωπίζεται. Οδηγίες εδώ.

    Μάλλον τις επόμενες μέρες παίρνω το «μικρό» και γω. 😀

  2. Αν μπορείς να περιμένεις κατά τον Οκτώβριο κυκλοφορεί το s10 της Lenovo το οποίο είναι και φτηνότερο. Αλλά 2 μήνες είναι πολλοί. Θα έχουν αρχίσει και τα σχολεία…

  3. Το EEE είναι αθόρυβο lol

  4. @PCtrela

    Το EEE ίσως και να είναι τελείως αθόρυβο.
    Στο Wind ακούς κλικ του δίσκου όταν δεν υπάρχει κανένας άλλος θόρυβος και τον ανεμιστήρα αν βάλεις το αυτί σου δίπλα στην τρύπα εξαγωγής.
    Αλλά όταν περάσεις μια ηλικία θέλεις μια οθόνη σωστού μεγέθους. Και αν τα δάχτυλα σου δεν είναι σαν Γιαπωνέζας μαθήτριας θέλεις και ένα πληκτρολόγιο.

Σχολιάστε